måndag 18 juni 2012

Utmaning Midsommartårta

Så var vi då tillbaka från vår semester i Spanien. Veckans uppdrag, som vi gjort tillsammans, var att göra en icke-traditionell midsommartårta. Vi gjorde Pavlova som vi fyllde med lime curd-grädde och toppade med solmogna jordgubbar. Detta är en superenkel efterrätt som man bara inte kan få nog av! Istället för en traditionell tårta gjorde vi bakelser och serverade. De kanske ser stora ut men man kan som sagt inte få nog...Pavlova (1 tårta eller 8 bakelser)
4 äggvitor
½ krm salt
2,5 dl socker
2 tsk maizena
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg, salt och socker till ett hårt skum. Vänd ner maizena, vitvinsvinäger och vaniljsocker. Lägg ut smeten på ett bakplåtspapper, antingen i storlek av en tårta eller som små bakelser.
För tårtan skall marängen stå inne i ugnen i 75 minuter på 180 grader och för bakelser skall de stå inne i 75 minuter på 110 grader. Stäng därefter ugnen och låt marängen stå kvar och kallna.

Lime curd-grädde
1½ dl strösocker
2 stora ägg
rivet skal och saft från 3 lime
50 g rumsvarmt smör
5 dl vispgrädde

Blanda socker, ägg samt skal och saft från limen i en skål och ställ den därefter på en kastrull med kokande vatten så det blir ett vattenbad. Rör i curden tills den blivit tjock. Ta därefter bort skålen från vattnet och blanda i smöret tills det smällt. Låt svalna. Vispa grädden och blanda ner curden.

Ta marängen. Lägg på ett lager grädde och toppa med jordgubbar.

Detta får även bli vårt bidrag till månadens utmaning hos Söta Saker där man kan vinna ett presentkort hos Groupon.

Joanna och Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar