lördag 2 juni 2012

Rabarberbullar

Nu är det verkligen höstväder mitt i sommaren, termometern visar på 5 grader. Vi har även tänt en brasa idag för att mysa till det lite.
Vad passar bättre en dag som det här än att baka bullar?
Jag hittade ett recept på bullar med rabarberfyllning som blev supersmarriga.





Bulldeg;
250 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
6 äggulor
6 msk rörsocker
1 kg vetemjöl

Rabarberkompott;
200 g rabarber
2 dl socker
1 tsk citronsaft

Vaniljröra;
6 tsk vaniljsocker
1 dl socker
0,5 dl vetemjöl
100 g smör

1 ägg till pensling

Smält smöret och blanda med mjölken, värm tills fingervarmt och häll sedan över den smulade jästen i en bunke. Rör tills jästen är löst.
Tillsätt äggulor, socker och mjöl. Blanda till en smidig deg.
Jäs under bakduk 1 timme

Under jäsningen passa på att göra rabarberkompotten; skär rabarbern i bitar lägg i kastrull tillsammans med socker och citronsaft. Koka tills det är en fast kompott. Jag fick reda med lite potatismjöl i slutet för att få till det lilla extra. Låt svalna.

Dela degen i 1 24 lika stora bitar, rulla till släta bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk 1 timme.
Rör ihop ingredienserna till vaniljröran och blanda med den svala kompotten.
När bullarna är jästa, gör hål mitt i dem och fyll med rabarberröran. Använd gärna en sprits.

Pensla med ägg och grädda ca 12 minuter i 230 grader.

Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar