onsdag 15 augusti 2012

Mysig frukost med kalljästa valnötsbullar

Jag har haft ett dygn för mig själv. Maken tog barnen och åkte iväg till farmor över en natt. Jag msåte säga att det var fantastiskt. Inte behöva tänka på någon annan än sig själv och bara göra vad man vill ett helt dygn. Det som var lyxigast var nog att kunna göra en härlig frukost och bara njuta av tidningen så läge jag ville. Hemgjord musli, smoothie och nybakade bullar med egengjord apelsinmarmelad.
Passade på att baka dessa valnötsbullar som är toppen. Jag älskar när man kan sätta degen på kvällen och sedan ta ut och grädda på morgonen.




15 g jäst
2,5 dl vatten
210 g vetemjöl special
80 g grovt rågmjöl
1 dl hackade valnötter
1 msk vallmofrön
1 msk rapsolja
1 tsk salt

Blanda jästen och vattnet tills jästen smält. Rör ned mjöl, nötter, linfrön, vallmofrön, olja och salt. Rör tills det blandats. Degen ska vara kladdig. Sätt på plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.

Skrapa ut degen på mjölad bänk, dra ut den lite och dela i fem delar. Snurra och dra lite i degen tills de blir korta baguetter. Pensla med vatten och strö över lite linfrö. Lägg på bakplåtspapper och jäs under handduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 275 grader, sätt sedan in brödet och dra samtidigt ned värmen till 250 grader. Grädda i ca 18 minuter. För bättre resultat spruta in lite vatten med blomspruta när du ställer in brödet.

Petra

Sätt

2 kommentarer:

  1. Jag älskar att användavalnötter i matbröd! Mitt favvobröd är fullproppade med dessa underbara nötter :)

    SvaraRadera
  2. Hej, ja visst är det gott... Du får gärna dela med dig av ditt favvobröd så ska jag testa det!
    Ha det bra
    Petra

    SvaraRadera