söndag 10 juni 2012

Hamburgeutmaning - Joanna

Igår precis innan matchen mellan Tyskland - Portugal satte igång satte vi tänderna i veckans utmaning, hamburgare. Medan min syster satsade på en nyttig variant satsade jag på en klassisk. Även jag gjorde bröden själva och det var mycket godare än de köpta. Det är lätt att göra, tar bara lite tid, så varför inte baka ett gäng och frysa in så de är redo till sommarens grillningar. Jag och mina gäster gillade vår hamburgetallrik med dess tillbehör och vi var proppmätta!

Receptet på bröden och dressingen är hämtade från boken "Junk food på riktigt".



Hamburgebröd 10 st
25 g jäst
25 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk strösocker
7 dl vetemjöl special
1 tsk gurkmeja
1 uppvispat ägg
Sesamfrö

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör runt tills jästen smällt. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl tillsammans med gurkmejan. Jobba ihop degen och låt sedan jäsa i 40 minuter under bakduk.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Dela degen i 10 bitar och rulla till bullar som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck lätt till så de plattas till en aning. Lägger över en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.



Dressing
2 msk majonnäs
2 dl creme fraiche
3 msk chilisås
1 msk bostongurka
1 tsk fransk senap
1 krm salt

Blanda ihop och låt stå i kylen och dra en timme innan servering.

Cole Slaw
1 morot
1 syrligt äpple
½ litet färskt vitkålshuvud
1 msk äppelcidervinäger
3 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
1 msk senap
salt och peppar

Skala äpplet och moroten och strimla dem tillsammans med vitkålen. Lägg i en skål och blanda ner övriga ingridienser. Smaka av med salt och peppar.

Hamburgare 4 pers
800 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Rökig bbq-sås
Sallad
Tomat
Rödlök
Prästost
Gurka

Blanda nötfärsen med salt, peppar och vitlök. Forma till 8 hamburgare och grilla eller stek dem. Mot slutet pensla hamburgarna med bbq-sås. Montera hamburgarna efter tycke och smak.

Potatis i ugn
Potatis
Olja
Flingsalt
Chilipulver

Skölj potatisen och skär dem i stavar. Lägg ut dem på en plåt och ringla över olja. Strö över salt och chilipulver och blanda runt. Sätt ugnen på 225 grader och låt potatisen stå inne tills de är mjuka och fått fin färg.

Joanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar