söndag 3 juni 2012

Utmaning med inspiration av Spanien - Petra

När jag är i Spanien tycker jag att en kall Gazpacho är ett fantastiskt val som lunch eller en förrätt. Därför valde jag att göra det nu när vi hade Spanien som tema. För att piffa till den lite bakade jag egna brödpinnar till och serverade den med pilgrimsmusslor.






Gazpaco (2 personer);
300 g tomater
0,5 gurka
1 röd paprika
1 scalottenlök
1-2 vitlöksklyftor
4-6 basilikablad
0,75 rödvinsvinäger
0,25 dl olivolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 dl grönsaksbuljong
0,25 tsk socker

Kärna ur tomaterna, skär gurka, paprika, lökar i klyftor. Lägg tillsammans med basilika, rödvinsvinäger, olja, salt och peppar i en mixer. Kör tills det är en tjock puré. Späd med buljong till önskad konsistens. Smaka av med socker och ev. ytterligare salt.
Låt stå svalt i minst 2 timmar.
Servera väl kyld.

Brödpinnar;
12 g jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
0,75 msk olja (gärna oliv)
0,5 tsk honung
1 krm salt
2,5 dl durumvetemjöl
1,5 dl riven parmesan
0,5 dl vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lös med vattnet. Tillsätt olja, honung och salt. Blanda ner mjölet och arbeta degen väl för hand eller i maskin ca 10 minuter.
Jäs under duk 40 minuter.
Dela degen i 15 lika stora delar.
Rulla ut dem på ett bakbord där du strött riven parmesan och vallmofrön, se till att de blir långsmala pinnar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs 20 minuter.
Grädda i 175 grader 20 minuter. Låt svalna på galler.
Låt de sedan ligga luftigt och torka ca 1 dygn.

Petra

























                                                                                                                                                                    

2 kommentarer:

  1. Ser fantastiskt gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Det är riktigt gott särskilt en varm sommardag.
      Petra

      Radera