onsdag 4 juli 2012

Franskbröd

Det här brödet bakade jag häromdagen och det är ett vanligt vitt men ganska kompakt bröd. Jag tycker att det var utmärkt både att skiva upp och äta färskt, att göra vitlöksbröd av det i ugnen och att rosta det till frukost.

Franskbröd
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
780 g vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Blanda ner saltet och mjölet. Knåda degen smidig i en stor matberedare med degkrokar eller för hand. Låt den jäsa under handduk i ca 15 minuter.
Knåda degen och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Upprepa ytterligare 2-3 gånger.
Ta degen ur bunken och knåda ur all luft. Dela i 4 bitar. Forma limpor. Lägg på smord bakplåt. Skåra dem. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 275°C.
Pensla med vatten. Grädda bröden i 5 minuter. Sänk värmen till 225°C, grädda i 15 minuter. Låt svalna på galler.



Joanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar