fredag 20 juli 2012

Himmelsk bärpaj

Förra veckan fick vi fikagäster från göteborg som var modiga nog att springa jubileumsmaran. Så då fick det ju bli fika med masssor av snabba kolhydrater och lite bär för vitaminernas skull så att de skulle orka genomföra loppet. Vad passar bättre än en bärpaj?
Jag gjorde en mördegsbotten som jag pimpade med mandelmassa och sedan penslade med vit choklad innan den fylldes.

Mördeg;
100 g rumsvarmt smör
3,5 dl mjöl
1,5 dl florsocker
100 g finriven mandelmassa (eller marsipan)
1 ägg
100 g vit choklad
 
Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila i kylskåp ca 30 min. Tryck ut den i en pajform. Sätt lite dubbelvikt folie runt kanten och nagga med en gaffel i botten. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och strö över riven vit choklad och pensla ut över botten. Låt svalna.
 
Vaniljkräm;
5 dl mjölk
1 färsk vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
1 1/2 dl majsstärkelse (maizena)
50 g mjukt smör

Koka upp mjölken med frön från en delad och urskrapad vaniljstång.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning för hand.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt. Plocka ur vaniljstången.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Kyl krämen i kylskåp.

Blandade bär att ha på samt lite florsocker som pudras över.

Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar