måndag 30 juli 2012

Lax med citrus- och salviasmör samt jordgubbssallad

Att köpa en hel färsk laxsida är ju lyxigt och smakar så mycket bättre än de frysta varianterna. Den här rätten gjorde jag häromdagen. Tar lite tid då det är mycket hackande men väl värt det om man inte är vardagsstressad.



Lax;
1 dl japansk soja
1 dl sweet chilisås
3/4 dl farinsocker
2 msk balsamvinäger
salt och peppar

Koka ihop ingredinserna till en glaze, ca 8 minuter.
Pensla på laxen och lägg i en ugnsfast form.
180 grader ca 20 minuter.

Citrus- och salviasmör:
1 kruka salvia finhackad
1/2 röd chilifrukt finhackad
150 g rumsvarmt smör
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 citron - rivet skal + 1 msk saft
1 lime - rivet skal + 1 msk saft

Vispa alla ingredienser med elvisp till ett fluffigt smör. Forma till en limpa i smörgåspapper och förvara i kylen tills servering. Då skärs den upp.

Potatis:
Koka färskpotatis med dill.
Förväll sockerärtor ca 30 sek, skälj direkt av med iskallt vatten.
Blanda ihop dressing på:
1 citron - rivet skal
1 lime - rivet skal + 1 msk saft
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
2 tsk flingsalt

Jordgubbssallad:
50 g hasselnötter
250 g jordgubbar
150 g blandad sallad
125 g mozzarella

Rosta nötterna i en het och torr stekpanna - gnugga dem i en handduk så att skalen gnuggas av.
Blanda ingredienserna på ett fat.

1,5 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
flingsalt + peppar
Blanda till en dressing och häll över salalden.

Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar