söndag 1 juli 2012

Utmaning Smårätter - Joanna

Så har ännu en vecka passerat och en utmaning utförts. Smårätter var det som stod på schemat. Jag hade ett tema på mina smårätter och det var skaldjur. Jag och min sambo blev inte besvikna utan allt smakade förträffligt!



Parmaostgratinerade musslor
500 g musslor
½ dl vitt vin
½ dl vatten
2 skivor vitt bröd
1 dl basilikablad
½ vitlöksklyfta
½ dl solrosfrö
½ dl riven parmesanost
½ dl olivolja

Koka musslorna i vin och vatten i några minuter. De musslor som inte har öppnats under kokning kastas. Dela musslorna och lägg skalet med musslan i en ugnssäker form.
Sätt på ugnen på 175 grader.
Skär bort kanterna av det vita brödet. Mixa bröden. Tillsätt basilika, vitlök, solrosfrö och parmesan. Salta och peppra och tillsätt oljan. Mixa igen så att röran blandas väl. Fördela röran över musslorna och gratinera i ugn i ca 6 minuter.





Halstade pilgrimsmusslor med gremolata
16 pilgrimsmusslor
1 citron
1 dl olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl finskuren persilja

Finriv skalet av citronen. Blanda med olivolja, vitlök och persilja. Krydda med salt och peppar.
Stek musslorna i en het panna i en klick smör tills de fått en fin färg på båda sidor.
Lägg musslorna på ett fat och ringa över gremolatan.



Färskpotatiscréme med löjrom
200 g färskpotatis
2 dl grädde
1 msk smör
½ dl créme fraiche
ca 50 g löjrom (eller annan rom)
gräslök till garnering

Skrubba potatisen och lägg i en kastrull. Häll på 1,5 dl grädde samt vatten tills potatisen är täckt.
Koka potatisen mjukt.
Använd en elvisp och mixa potatisen med 0,5 dl grädde, smör och créme fraiche. Smaka av med salt.
Lägg crémen i glas eller skålar och toppa med rom och gräslök.



Joanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar