måndag 20 augusti 2012

Veckans utmaning bakning - Petra

Mitt inlägg blir lite sent den här veckan då det har varit en helg full med gäster eftersom äldsta sonen fyller 4 idag. Vi hade sista kalaset idag - barnkalaset. Beställningen var på en Batman tårta så det är ju bara att leverera.

Tårtbotten;
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Smör, ströbrös och kokosflingor till formen. Tips - blanda ströbröd och kokos för att bröda formen.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form à 2 liter. Grädda i ugnen cirka 35 minuter i 175 gr. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Lager 1 - Hallonsylt

Lager 2 + fodring innan jag la på marsipan - krämgrädde (=vaniljkräm blandat med vispad grädde).

Vaniljkräm;
5 dl mjölk 1 vaniljstång
1 ½ dl strösocker
7 ekologiska äggulor
1 ½ dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar