torsdag 31 maj 2012

Lax med världens godaste potatis

När Eurovision gick i lördags bänkade jag och min sambo oss så klart framför tv:n tillsammans med några kompisar. Men det går inte att titta på Eurovision utan mat i magen så först tändes grillen. Kompisarna som var över är ofta hos oss så därför fick alla vars ett uppdrag i köket, tack Johan, Ellen, Tobias och Cecilia för hjälpen.

Vi åt färsk lax som vi grillade. Någon gång då och då, om inte alltid, tycker jag att man skall unna sig färsk lax för det är sådan enorm skillnad mot fryst. Till laxen hade vi potatis vi tillrett i ugn, dessa är att dö för och ett måste för er att prova. Till sist hade vi en aioli som smakar mycket nöt med anledning av att den är gjord på rapsolja.


Lax
Färsk lax är hur enkelt som helst att göra. Köp lax och tvätta av den lite så man får bort löst fjäll. Gör ett foliepaket och lägg ner laxen. Salta och peppra och lägg på några skivor citron. Lägg på grillen!

Potatis i ugn
Ta färsk potatis eller små delikatesspotatis som går att köpa i påse. Tvätta dem och lägg dem på en plåt. Klicka ut smör på potatisen, häll över flingsalt och pressa över vitlök (antal efter smak och hur mycket potatis ni gör).Ställ in i ugnen på 225 grader. De är klara när de är mjuka och har fått fin färg. När de är färdiga kan man strö över lite färsk rosmarin.



Ruccola- och fänkålsaioli (för 8-10 pers)
1 liten fänkål (ca 100 g)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
½ förpackning ruccola
2 äggulor
4 dl rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkålen i tärningar. Lägg den i en ugnssäker form. Pressa över vitlök. Ringla över olivolja. Tillsätt 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Rosta i ugnen i ca 20 minuter tills fänkålen är mjuk och har fått lite färg.
Mixa fänkål, ruccola och rumsvarma äggulor med en stavmixer till en jämn smet. Tillsätt rapsolja i en tunn stråle och mixa tills aiolin tjocknat. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Joanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar